Fastfood ve Yiyecek Önerileri

Fast food'ların popülerliği ve yemeye hazır öğünler sunması, geleneksel öğün planlaması ve hazırlığının yerini büyük ölçüde almış durumdadır. Bu tür hızlı-fiks menüler daha az besleyici olmalarına karşın çok fazla kalori içerirler. Önde giden beslenme uzmanları genellikle şunu ileri sürüyorlar: Tat ve koku duyularının azalması insanların daha fazla yemesine neden oluyor. Tadı hafif olan yağlı yiyecekler, daha fazla lezzet arayışına girerek daha büyük porsiyonlar yememize yol açacaktır. Sonuç olarak porsiyon büyüklüğü önemli ölçüde artmakta ve müşteriler yanlış bir biçimde yiyecek değerini kaliteyle değil de miktarla ilişkilendirmektedirler.

Süper menüler öyle popüler bir hale geldi ki artık diyet yiyecekler bile büyük porsiyonlarda geliyor. Lean Cuisine dondurulmuş yiyecekler artık orjinalinden yüzde elli daha ağır olan "bol kepçe porsiyonlarda geliyor, Weight Watc-hers da daha büyük porsiyonları ilan ediyor. 1950'li yıllarda McDonald's sadece tek boy patates kızartması satıyordu. Şu anda bu boy, "küçük" menüde bulunanla aynı boyda ve büyük boyun üçte biri kadar. Tarifler de artık büyük porsiyonlara göre veriliyor. Eski yemek kitaplarındaki tariflere göz attığınızda göreceksiniz ki aynı malzemelerle yapılan yemeğin bir porsiyonu günümüzdeki versiyonunun ancak yarısı kadar. Porsiyon büyüklükleri gerçekten de insanların ne kadar yediğini etkiler mi?

0 yorum: